Hvad er X-perimentet?

X-perimentet er et eksperimenterende kultur- og forsamlingshus, som brænder for nærende fællesskaber – samt for at skabe rammer for, at mennesker lettere kan være sig selv, sammen.

X-perimentet ønsker at fremme selvorganiserende, gensidige, gaveøkonomiske fællesskaber.

Baggrunden for at starte X-perimentet har rod i en bred vifte af interesserområder, som du kan stifte nærmere bekendtskab med her: Interessebibiliotektet

X-perimentet er startet i sommeren 2016 af Tanni Christine Thuesen og Mia Lyberth, i et skævt baghus i Kronprinsensgade 24 – et spytkast fra gågaden.

Formålet med at leje lokalerne var, at starte et sted i Esbjerg, hvor mennesker kan samles omkring mangeartede interessefællesskaber – som fx yoga, dans, foredrag og intimkoncerter – i en eksperimenterende, afslappet og hjemlig atmosfære.

Det hele er et eksperiment

Navnet, X-perimentet, hentyder til, at lokalerne bruges til en bred vifte af aktiviteter, arrangeret af mangeartede professionelle, såvel som uprofessionelle, initiativtagere, hvor de fysiske rammer forandrer sig løbende, ud fra hvilke muligheder og inspiration, der dukker op.


Fx er de fleste møbler genbrugsmøbler doneret af venlige mennesker. På væggene udstiller skiftende kunstnere deres malerier. Og medlemmer og event-arrangører ændrer ofte på indretningen, ud fra æstetisk inspiration eller praktiske behov.

Det er ikke kun de fysiske rammer, der er eksperimenterende. Faktisk er hele idéen bag, ét stort eksperiment, påbegyndt uden startkapital, forretningsplaner, budgetter, eller almindelig fornuft. Det eneste, der stod klart fra start, var intentionen om, at støtte og styrke nærende menneskelige fællesskaber. Tanni og Mia overvejede i begyndelsen at gøre X-perimentet til en fælles virksomhed. Men allerede i opstartsfasen fik Tanni tilbudt et attraktivt fuldtidsjob, og da hun i forvejen har travlt med sin anden virksomhed, Musikleverandørene, stod det klart, at det eksperimenterende projekt skulle drives af Mia, med Tanni som støtte og samarbejdspartner, omkring alt hvad der handler om musik-arrangementer og koncerter.

I dag, november 2016, har X-perimentet været rigtigt i gang i 4 måneder. Der er nu 56 medlemmer, og 6 faste arrangører (+ de løse arrangører), som kontinuerligt lægger deres begivenheder og arrangementer i kalenderen. Vi kunne ikke drømme om en bedre stemning blandt medlemmer, arrangører og gæster. Takket være disse mennesker, er visionen for huset allerede en meget levende virkelighed.

X-perimentets fremtid

Kan en virksomhed der starter uplanlagt på denne måde, og drives uden forretningssans, overleve? Vi håber det, men vi ved det ikke – det er en del af eksperimentet.

Kontingenter fra medlemmer og arrangører dækker pt 1/3 af lokaleudgifterne. Selvfølgelig ønsker vi at få X-perimentet til at løbe økonomisk rundt, men det skal være uden at gå på kompromis med os selv eller vores værdier. Og vi vil hellere fejle, i forsøget på at skabe, hvad vi føler er vigtigt og meningsfuldt, end vi vil holde os til trygge og velkendte stier, hvor vi blot skaber mere af det, som vi allerede har.

Kommer det til at gå godt, kan det blive oplagt, at X-perimentet en dag laves om til en forening. Men dette er først aktuelt, når visionen og kulturen for stedet, har slået rødder blandt flere esbjergensere. For ønsket om at støtte og styrke varme og nære fællesskaber, og udvikle et sted hvor mange mennesker føler, at de kan være sig selv sammen – midt i deres forskelligheder – er det vigtigste formål med X-perimentet.

.